Dorim eliminarea posturilor de Parlamentari de Diaspora!!!

 

In ultimele zile asistam la o escaladare a tensiunilor dintre Diaspora si tara. Aceste tensiuni sunt rodul anilor in care singura politica a fost aceea de dezbinare intre ediferite categorii sociale, intre romanii plecati peste hotare si cei de acasa. S-au indus, de ambele parti, mesaje menite sa mentina aceasta stare de tensiune. Acest climat ne-a facut sa constientizam momentul in care ne aflam si ca Diaspora traieste o situatie greu de imaginat, o ruptura aproape totala si ireversibila cu tara. Daca nu facem nimic acum, in ultimul ceas, riscam ca aceasta prapastie sa devina de netrecut.

 

 

IATA MASURILE PE CARE LE-AM PROPUS DEZBATERII PUBLICE! 

 

1. Eliminarea posturilor de parlamentari pentru Diaspora; In acest moment avem un numar de 6 parlamentari pentru Diaspora(4 deputati si 2 senatori) la o populatie de peste 3 milioane de locuitori raspanditi pe intreg globul. Raportat la numarul de parlamentari din Parlamentul Romaniei cifra este una insignifianta dar cea mai mare problema este inutilitatea totala a acestora. Singurul mod concret in care acestia pot ajuta comunitatile de romani din strainatate fiind aceea de lobby, atat pe langa Guvernul Romaniei cat si pe langa Guvernele statelor de rezidenta. De aceea consideram ca aceste posturi sunt total inutile si propunem desfiintarea lor.

2. Crearea unui minister plin al Diasporei care sa cuprinda toate organismele ce tin de relatia cu romanii din strainatate; In completarea punctului 1, eliminarea posturilor de parlamentari pentru Diaspora venim in intampinare cu o solutie pe care noi o consideram mult mai practica, pragmatica si cu rezultate. Transformarea actualului Minister fara portofoliu al Diasporei intr-un minister cu puteri depline care sa inglobeze toate organismele si departamentele care au ca si obiect de activitate relatia cu romanii de pretutindeni(DPRRP, ICR, ILR) si care, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe (ambasade si consulate), sa poata manageria relatia cu romanii din comunitati intr-un mod mult mai practic.

3. Simplificarea metodologiei de candidatura a unui cetatean roman ca si independent la diverse functii in statul roman. Aceasta masura este gandita ca o facilitare   a celor ce doresc sa participe activ la viata publica depunandu-si candidatura pentru diverse functii.

4. Renuntarea la organizarea Congresului pentru romanii din strainatate! Acest for, de asemenea il vedem absolut inutil. Nu se precizeaza clar care vor fi atributiile acestui Congres, care vor fi atributiile congresmanilor si ce finalitate are in definitiv aceasta actiune.

5. Modificarea legii de finantare a proiectelor pentru romanii din Diaspora. Bugetul pentru promovarea culturii si a traditiilor romanesti peste hotare sa fie facute exclusiv de entitati care isi au sediul social peste granita. Asociatii, fundatii, firme, persoane fizice sau persoane fizice autorizate care au sediul social in Romania sa beneficieze de astfel de fonduri numai in cazul in care proiectul este desfasurat in afara tarii si in parteneriat cu o entitate de peste hotare. Astfel putem evita situatii hilare in care promovam cultura romana si traditiile romanesti in Romania.

6. Eliminarea posturilor de parlamentari pe criterii etnice, eliminarea partidelor pe criterii etnice; Toti cetatenii romani vor fi reprezentati in Parlamentul Romaniei in egala masura de candidatii pe care ii vor alege, nu este nevoie de astfel de forme de reprezentare. Toti suntem egali in fata legii iar formele de discriminare pozitiva sau negativa nu ar trebui sa aiba un corespondent in Parlamentul Romaniei.

7. Crearea unui sistem de vot care sa permita tuturor cetatenilor care doresc sa participe la actul electoral sa voteze in conditii civilizate. Votul prin corespondenta sau electronic ar fi cele mai potrivite dar, daca nu exista vointa politica si daca aceste sisteme nu sunt implementate propunem, pentru a elimina din start orice neintelegeri, fraude, cozi si alte neplaceri o inscriere prealabila pe listele electorale in circumscriptia consulara de care apartine fiecare cetatean roman rezident cu minim o luna inaintea scrutinului. Inscrierea trebuie sa tina cont de distantele m,ari dintre sectiile de vot si trebuie facuta de o forma cat mai potrivita si simpla, eventual online!