Deblocarea finanțării programelor Idei, RU și Parteneriate

Asociaţia Ad Astra semnalează, prin prezenta, situația dramatică a cercetătorilor români care sunt membri în granturi finanţate prin programele Resurse Umane, Idei și Parteneriate, aflate în derulare începând cu anul 2010 precum și a celor propuse pentru finanțare în urma competiției din 2012.

Conform calendarului competiției din 2012, disponibil aici, publicarea listei finale cu proiecte propuse pentru finanțare trebuia să se facă pe 19 septembrie 2012. La data de 7 decembrie 2012, cu o întârziere de aproape 3 luni, Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS) a semnat lista de proiecte propuse pentru finanţare (comunicat CNCS).

Cu toate acestea, nici până acum nu s-a început finanțarea acestor proiecte de către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării și Dezvoltării (UEFISCDI), Agenţia Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) și Ministerul Educaţiei Naţionale.

De asemenea, finanțarea granturilor demarate în perioada 2010 - 2012 este blocată de la începutul anului 2013.

Din pricina acestor întârzieri, cercetători români de mare valoare își văd proiectele zădărnicite și sunt nevoiți să renunțe la activitatea de cercetare. Unii au revenit în țară bazându-se pe asemenea finanțări și acum sunt constrânși să abandoneze sistemul românesc și să plece iar din ţară. Nu mai puţin gravă este situaţia doctoranzilor angajaţi exclusiv pe aceste granturi și care nu‑şi pot primi salariile în lipsa prelungirii contractelor de finanţare.

Solicităm domnului Adrian Curaj, directorul general al UEFISCDI, domnului Tudor Prisecaru, preşedintele ANCS şi domnilor miniştri Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu deblocarea imediată a finanţării pentru aceste proiecte.

Vă puteți alătura acestei petiții semnând mai jos.