Domnilor Miniștri, ce căuta elicopterul SMURD în R. Moldova?

În atenția domnilor Miniștri al Sănătății și al Afacerilor Interne,

Stimate domn Vlad Voiculescu, stimate domn Petre Tobă, în primul rând permiteți-mi să-mi exprim regretul pentru pierderea suferită. Condoleanțe familiilor îndurerate. Însă pierderea nu este doar una umană, sau una materială. România a pierdut 4 oameni cu experiență, oameni care probabil au salvat sute de vieți. Este o pierdere grea pentru întregul sistem de sănătate publică și pentru ISU/SMURD, de aceea vă rog să acceptați regretele mele pentru această pierdere.

Domnilor Miniștri, astăzi am aflat, cum de altfel tot azi a aflat probabil și majoritatea populației României, că elicopterele SMURD sunt solicitate și prestează servicii nu doar în România, ci și în statul vecin, independent, Republica Moldova. Nu-mi pot ascunde uimirea la aflarea acestei vești; să avem noi oare un sistem de sănătate atât de bine pus la punct, atât de bine finanțat încât să ne permitem să trimitem elicoptere SMURD și în afara țării? E probabil o întrebare retorică, știm deja răspunsul...

Stimați domni miniștri, în calitate de cetățean român, contributor la sistemul de sănătate publică din România, vă rog să declanșați o anchetă care să lămurească (cel puțin) următoarele aspecte:

1. Cine a ordonat (sau permis) deplasarea aeronavelor SMURD în afara spațiului aerian al României?
  2. Este normal ca o instituție de urgență a României să presteze servicii în afara țării, pentru oameni care nu au calitatea de cetățean român, și nici pe aceea de asigurat înrolat în sistemul nostru de sănătate?
  3. Câte astfel de zboruri s-au desfășurat în ultimii 2 ani?
  4. Cine a suportat costurile respectivelor operațiuni?
  5. Care este suma totală a cheltuielilor pentru zboruri prestate în interesul altor state?
  6. Câte solicitări de aeronave SMURD, cu plecare și destinație pe teritoriul României, au fost refuzate din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în ultimii 2 ani?

Am citit că elicopterul efectuase zborul cu plecare dintr-o localitate din R. Moldova, Vulcănești, până la Chișinău, pentru a transporta o pacientă de 85 de ani; iar acesta, al doilea și ultimul zbor, era probabil cel de întoarcere spre casă al celor 4 cetățeni români. Mă îndoiesc că respectiva pacientă avea asigurare de sănătate plătită în România. Atunci pentru ce au murit 4 oameni, 4 salvatori care, după cum am scris deja, au salvat probabil sute de vieți, dar care puteau să mai salveze încă mulți oameni dacă nu s-ar fi prăbușit în afara teritoriului României?

Chiar nu se știa de condițiile meteo nefavorabile? În presă au fost relatate destule cazuri în care s-a apelat la o aeronavă SMURD, însă cererea nu a putut fi onorată din cauza condițiilor meteo?

Am încredere că veți face lumină în acest caz. Nu cred că sunt singurul care se întreabă ce căuta elicopterul SMURD România, cu personal de cetățenie română, în R. Moldova? La ordinele cui au fost trimiși spre moarte acei oameni?

Vă mulțumesc, domnilor miniștri.

Cu stimă,

Eugen Șutac

PS1 Bineînțeles că am trimis și o petiție online direct de pe siteul Ministerului Sănătății. Însă cred că prin semnăturile de aici veți avea și voi, cetățenii români, un cuvânt de spus pe această temă. Să ne facem auziți!

Între timp am primit și confirmarea că mesajul a fost înregistrat în sistemul informatic, "Numar de referinta solicitare:79329".

PS2 Am mai adaugat un destinatar, pentru că la momentul scrierii petiției nu mi-am dat seama că deși parte din personalul de bord era din sistemul sanitar, pilotul, copilotul și aeronava erau în subordinea MAI. Și către ei am trimis o solicitare de informații.